Elevhälsoteamets syfte och uppdrag
Begreppet elevhälsan är ett tvetydigt begrepp som skulle kunna beteckna både det generella hälsotillståndet hos elever och de människor som har till uppdrag att arbeta med elevernas hälsa. I vardagligt tal och i skolans styrdokument avser elevhälsan i huvudsak skolsköterska, specialpedagog och speciallärare, skolkurator och skolpsykolog. Att definiera elevhälsa på det här sättet för med sig problem då det mesta av det arbete som bidrar till elevernas hälsa utförs av lärare och annan skolpersonal.
Jag menar att en bättre definition skulle vara att elevhälsa betecknar en process snarare än en grupp. Elevhälsan skulle då beteckna alla de insatser och handlingar som genomförs på en skola för att identifiera, analysera och stötta elevernas utveckling och hälsa. Med en sådan definition uppstår ingen väsentlig skillnad vad gäller ansvar för elevernas hälsa mellan lärare och andra yrkesgrupper på skolan. I stället är samtliga vuxna på skolan ansvariga för olika bitar av det som tillsammans utgör elevhälsoarbete. I det följande kommer jag att använda ordet elevhälsa för att beteckna en process och elevhälsoteamet för att beskriva gruppen som består av skolsköterska, specialpedagog och speciallärare, skolkurator och skolpsykolog.
Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. Elevhälsans arbete ska bedrivas på individ-, grupp- och skolenhetsnivå och ske i samverkan med lärare och övrig personal. Elevhälsan ska vara en del av skolans kvalitetsarbete. Vid behov ska elevhälsan samverka med hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Stycket ger oss vägledning avseende elevhälsoteamets uppdrag och syfte. Särskilt viktig är meningen: Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas.
Det är viktigt att skilja elevhälsoteamet från elevhälsans medicinska insats (skolsköterska och skolläkare), elevhälsans psykologiska insats (skolpsykolog), elevhälsans psykosociala insats (skolkurator) och elevhälsans specialpedagogiska insats (specialpedagog och speciallärare). Elevhälsoteamet är en grupp som leds av rektor och som inte kan reduceras ner till sina beståndsdelar. För att det ska vara relevant att tala om en grupp behöver det finnas två eller fler gruppmedlemmar som måste samarbeta för att nå ett gemensamt mål. Skolsköterskan behöver principiellt inte samarbeta för att utföra merparten av sina arbetsuppgifter inom ramen för elevhälsans medicinska insats. Detsamma gäller elevhälsoteamets övriga professioner. Elevhälsoteamets uppdrag kan alltså inte reduceras till elevhälsans medicinska insats eller någon av de andra insatserna.
Så frågan vi behöver ställa oss är alltså vilka uppgifter det är som elevhälsoteamets medlemmar behöver vara samlade för att genomföra och som bidrar till elevernas utveckling mot utbildningens mål?
En ledtråd till frågans svar finns i formuleringen: Elevhälsan ska vara en del av skolans kvalitetsarbete. Det systematiska kvalitetsarbetet beskrivs ofta som en cirkulär modell bestående av faserna nuläge, önskat läge, planera och utvärdera. Ytterligare en ledtråd finns i meningen: Elevhälsans arbete ska bedrivas på individ-, grupp- och skolenhetsnivå…. Utifrån dessa två ledtrådar kan vi sluta oss till att elevhälsoteamets arbete består av fyra delar. Dels att beskriva hur verksamheten fungerar för närvarande, formulera hur den skulle kunna fungera bättre, planera åtgärder och att utvärdera resultaten av dessa åtgärder. Dessa fyra delar ska genomföras på både individ-, grupp- och organisationsnivå och i nära samarbete med elever, lärare och vårdnadshavare.
Ska elevhälsoteamet inte själva genomföra insatser? Både ja och nej. I den mån skolans behov kan adresseras av insatser som kräver elevhälsoteamets samlade kompetens för att genomföras kan vi säga att det är en elevhälsoteamsinsats. Men i regel får vi anta att de flesta elevhälsofrämjande insatserna som genomförs på skolan genomförs av lärare, övrig personal eller någon av elevhälsans insatser självständigt eller i samarbete med annan personal.
Vi kan sammanfatta vårt resonemang genom att formulera följande syfte för elevhälsoteamet: Elevhälsoteamets syfte är att främja elevernas utveckling mot utbildningens mål genom att identifiera behov på individ-, grupp- och organisationsnivå, formulera mål och insatser för att möta dessa behov samt utvärdera effekten av genomförda insatser.